Jag har ett urval av vanliga matkryddor ettåriga, en del är perenna och en del örter/medicinalväxter användbara till kryddgården.

  • Basilika grön

    Användbar krydda används ofta i det italienska köket som smaksättare eller färsk i sallad. Kryddan används mest som färsk men går att frysa

  • Basilika röd

    Vackert röd som används på samma sätt som den gröna. Kryddan används mest som färsk men går att frysa

  • Basilika Citron

    Smakar som vanlig basilika med ett sting av citron. Kryddan används mest som färsk men går också att frysa

  • Anaheim Chilipeppar

    . Frukterna är ca 15cm långa först gröna men som mogna röda, höjd 70cm .
    Styrka Mild/ Medel

  • Tabasko Chilipeppar

    Frukterna är små uppåtväxande spetsigagröna som övergår i gult och fullt mogna till röda, höjd 60cm
    Styrka Het

  • Chilipeppar "de cayenne"

    Klassisk chilipeppar långsmala frukter först gröna som mognar till starkt röda : styrka het

  • Grönmynta

    Mynta används i asiatisk mat ex lamm i efterrätter och i drinkar. Kryddan kan torkas och som alla myntor sprider seg lätt

  • Citronmeliss

    Användbar krydda i sallad, efterrätt och som dekoration doftar och smakar citrus. Kryddan är perenn, används mest som färsk

  • Kryddsalvia

    Används i det italienska köket bla i fläskkött och mycket annat. Kryddan kan torkas

  • Oregano grekisk

    Användbar krydda känd som pizzakrydda och till grönsaker kött och fisk
    Kryddan är perenn och kan torkas

  • Kanel Basilika

    Basilika med kaneldoftande blad, används i Te, dessert, grytor eller som prydnad. Höjd 40cm

  • Salladsbasilika

    Stora gröna buckliga blad söt fin basilikasmak till pesto ock sallad

  • Purpurbönor 1 "teepee", 2 "velour"

    Har 2 sort, Purpurböna är av typen Haricot Vert, efter kokning blir dom gröna. Sort 1, medeltidig ca 13cm baljor, sätts påstänglar ovan bladverket. Sort 2, ca 14cm mild trådfri höjd 50cm

  • Rosmarin

    Smakrik örtkrydda används till det mesta, ofta till lammkött och som grillkrydda.
    Växten är en halvbuske, kryddan kan torkas

  • Paprika orange/röd

    Paprika som ger stor skörd av små orange/röd 6 cm långa konformade med frisk och god smak. Lämplig för krukodling

  • Bondböna "De Monica"

    Ger ca 16cm långa baljor med 4-5 st vitgröna bönor.Äts färska i sallad eller grytor. Höjd 80cm

  • Timjan, stortimjan + sommartimjan

    Användbar aromatisk krydda för alla typer av mat. Kryddan kan torkas och är flerårig, kan användas i stenparti eller som kantväxt, har blålila blommor juli-aug

  • Apelsin timjan

    Liknar vanlig timjan med rödtonade själkarmed tydlig citrusarom och lite sötaktig. Höjd ca 20cm

  • Krydd tagetes "Red gem"

    Buskig tagetes med små röda blommor och aromatiskt bladverk som kan användas som krydda. Höjd 30cm

  • Gräslök

    Gammal välkänd krydda användbar i alla kalla såser, men också till stekt strömming och sill

  • Libbsticka

    Gammal perenn kryddväxt i folktron känd som den som håller oknytt på avstånd och planterades därför vid bron, Kryddan används i grytor soppor även kallad buljongkrydda

  • Brytböna "Maxi"

    Haricots verts lågväxande ca 40cm. Gröna baljor ca 18cm tidig vädertålig produktiv

  • Berlpttoböna

    Tork/sprit böna,låg sort ca50cm torkas men kan ätas färsk i tidigt stadium gammal sort